Thursday, September 15, 2016

Awas! Sakit Di Bahagian Belakang Pinggang Salah Satu Petanda BatuKarang Di Buah Pinggang

Sakit yang teramat sangat di bahagian belakang pinggang adalah salah satu tanda penyakit batu karang dalam buah pinggang. 

Tanda batu karang


Hari ini saya akan kongsikan kisah Puan Suhaila yang mengalami simptom sakit pinggang sehingga tidak dapat bangun dan rupanya itu tanda ada batu karang di buah pinggangnya. Bolehkah batu karangnya hilang? Sakit pinggangnya hilang? Jom kita baca..

TESTIMONI 022 : SUHAILA ABDUL

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya Nor Suhaila Abdul , dikenali sebagai Kak Su.Saya berusia 40 tahun.Saya ingin berkongsi cerita tentang pengalaman saya menggunakan produk Shaklee.

Sebelum ini kulit saya tidak pernah mengalami masalah sehinggalah saya melahirkan anak yang ke 3.Muka saya dipenuhi jerawat dan kulit saya mulai kusam dan kering.Jeragat mulai naik di pipi dan juga di bahagian hidung.Saya memang pernah mencuba berbagai produk kecantikan dan suplimen tapi semuanya tak pernah kekal.Sehinggalah saya diperkenalkan oleh adik ipar saya iaitu kolegen Shaklee.Saya mencuba sebanyak sekotak.Tapi selepas itu saya stop sebab saya memang tak konsisten makan kolegen tersebut.

Suatu hari saya diserang sakit dibahagian pinggang sebelah kiri sehinggakan saya tidak dapat bangun dan sakit yang amat sangat.Selepas mendapatkan rawatan doctor, disahkan bahawa dibahagian kiri buah pinggang saya terdapat batu karang. 

Doktor memberikan saya ubat pecahkan batu karang.Saya makan sampai habis ubat tersebut tetapi rasa sakit dan kencing tidak lawas masih saya alami.Disamping masalah batu karang  saya juga mengalami masalah tekanan darah rendah serta sering pening  dan juga period yang tidak datang selama setahun lebih.

Selepas bertanyakan kepada adik ipar dan membaca tentang testimony  suplimen Shaklee, saya bertekad ingin mencuba VIVIX.Selepas mencuba vivix selama sebulan secara konsisten, perkara pertama yang menggembirakan saya ialah , saya sudah datang period dan kali ini period adalah selama 9 hari dimana sejak anak dara period saya hanya 4 hari sahaja.Setiap bulan period saya datang dengan konsisten selama 9 hari.Tanpa saya sedari, rasa sakit dulu sudah tidak dirasai lagi .Saya tidak lagi mengalami sakit dibahagian buah pinggang kiri,tiada lagi masalah kencing kotor serta tidak lagi mengalami sakit kepala keterlaluan seperti dulu.Malahan jarang sekali berjumpa doctor untuk rawatan.. Saya ni memang tidak konsisten makan vitamin, tapi dengan vivix, boleh dikatakan  saya akan minum setiap hari sebelum tidur tanpa terlupa.Kesan lain yang saya rasai pada badan adalah sangat berbeza dari dulu.Saya tidak mudah letih menguruskan 5 anak di rumah dan mengurus anak murid disekolah. Minum vivix asalnya sebab  nak sembuhkan sakit batu karang.Tapi banyak pula yang lain yang dapat kesan tip top.
Batu karang buah pinggang


Dan yang paling memeranjatkan saya ialah gambar ini.Saya sendiri tidak menyedari perubahan pada kulit muka dan wajah sendiri sehinggalah saya menjumpai gambar lama ini.                                                                             Kesan jeragat dan kulit kusam mulai pudar dan tona kulit semakin sekata.Dan kini saya mula konsisten semula pengambilan kolegen shaklee bagi mendapatkan hasil yang lebih umphhh….
Sehingga ke hari ini bukan saya sahaja yang mengamalkan produk Shaklee malahan seisi rumah saya mulai dari si kecil yang berusia 3 tahun sehinggalah suami saya.Saya bersyukur kerana dipertemukan dengan Shaklee kerana dengan usaha saya mengamalkan Shaklee dan dengan izinNya kesihatan saya semakin baik.Alhamdulillah.Sehingga kini saya adalah pengguna tegar VIVIX…I love vivix very much…muahhh ckit…


Sunday, September 11, 2016

Suplemen BAHAYA! Berhati-hati Memilih Suplemen Anda

Suplemen bahaya! Berhati-hati memilih suplemen anda. Saya sangat selektif sangat cerewet kalau bab membeli suplemen. Anda bagaimana? 

Saya sendiri, Jarang la terpengaruh dengan iklan walaupun guna retis sebagai duta. Memang rutin akan dok belek la botol atau dok google cari info. 

Saya harap korang pun macam tu. Sekarang ni banyak sangat lambakan suplemen nak cantik nak kurus nak mantap. Jangan perjudikan nyawa k. Sayangi diri, sayangi buah pinggang. Tolong la semak sebelum beli.

Sekarang ni trend repacking jual balik. Claim kata produk dari sekian-sekian. Ada KKM. Jangan bulat-bulat percaya. Mintak no KKM apa. Contoh
suplemen Lecithin ni no pendaftaran KKM nya : MAL 12015012NC. Jadi nanti cuma taip no saja tanpa MAL tu.

Semak di laman web ini
http://quest3.bpfk.gov.my/QUEST3_SEARCH/index.jsp?mod=search_product

Kenapa saya percaya dengan brand Shaklee yang saya ambil sekarang. Sebab saya memang dah study dan dah semak. Memang trusted bukan produk baru sebulan dua setahun dua di pasaran. 

Syarikat diasaskan sejak tahun 1956. Setakat ini tak pernah ada kes pun. Produk mempunyai clinical test, ada landmark study lagi. Dan atlet sukan ternama, malah astronout pun antara mereka yang amalkan Shaklee. Alhamdulillah saya percaya saya dah pilih yang terbaik. 

Sebab tu saya selalu berkongsi hanya yang terbaik dengan korang. ๐Ÿ˜

Ingat suplemen, ingat Shaklee! Ingat Tinie Badri

Hubungi

PENGEDAR SAH SHAKLEE UPSI
PENGEDAR SAH SHAKLEE TANJUNG MALIM
PENGEDAR SAH SHAKLEE BEHRANG 2020
PENGEDAR SAH SHAKLEE SLIM RIVER
PENGEDAR SAH SHAKLEE MANJUNG
PENGEDAR SAH SHAKLEE LUMUT
PENGEDAR SAH SHAKLEE LEKIR
PENGEDAR SAH SHAKLEE SITIAWAN
PENGEDAR SAH SHAKLEE IPOH
PENGEDAR SAH SHAKLEE AYER TAWAR
PENGEDAR SAH SHAKLEE KAYAN
PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK INTAN

Pengedar Shaklee Manjung dan Pengedar Shaklee Tanjung Malim

Saya Hartini Binti Badri Pengedar Shaklee Manjung dan Pengedar Shaklee Tanjung Malim juga seluruh Malaysia. Hihi inilah kisahnya.

Awakkk!! Ni kedai mini kita. Jual jual!๐Ÿ˜‚

Banyak lagi stok sebenarnya. 
Tapi kat branch๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ 
sekarang ni mudah sangat tak perlu pun nak simpan banyak-banyak stok. Bisnes mudah bagi yang takde modal besar. 

Stok ni biasanya pun Akak simpan sikit-sikit untuk customer dan anak-anak bisnes yang nak cod. 

Jangan pelik ye Akak cover dua kawasan sebab dulu dok Manjung masih ramai anak bisnes dan customer di sana, dan sekarang di Tg Malim. Adik Akak Amy Badri yang jaga stok di Manjung. So takde masalah untuk orang Manjung dapatkan Suplemen Shaklee yang best ni.

Oh ye kalau korang di kawasan berdekatan Akak sedia membantu memenuhi keperluan vitamin korang. 

Jauh?? Takpe Akak boleh pos, takde masalah. 

Jangan lupa no ni ye
Tokey Shaklee 012-2812952


Kenapa lepas makan suplemen ni saya rasa nak demam, letih dan mengantuk.

"Kenapa lepas makan suplemen ni saya rasa nak demam, letih dan mengantuk. Tak sesuai untuk saya ke?" Ni soalan saya dulu. 

Oke kalau keadaan macam ni bukan kesan sampingan tau. Ianya HEALING CRISIS (krisis pemulihan). Sesetengah orang akan lalui satu jangkamasa penyesuaian apabila ambil suplemen dietary. 

Simptom ni nampak macam penyakit tapi bukan. Ia tindakbalas tubuh kerana kekurangan khasiat disebabkan tabiat pemakanan kita selama ni. Apabila makanan berkhasiat dibekalkan dengan mengejut oleh suplemen, maka krisis pemulihan terjadi. Ada kemungkinan masa ni penyakit yg pernah dilalui oleh tubuh masa dahulu akan timbul kembali. 

Berapa lama? 
Biasanya beberapa hari. Akan berlalu 1-2minggu. Bagaimanapun tubuh yang lemah akan ambil masa untuk pulih. Ini disebabkan toksin telah bertimbun dalam tubuh kita -kesan makanan berkimia,lemak, diet tak seimbang, stress kurang tidur, antibiotik atau pengambilan ubat-ubat

Apa antara simptom healing crisis?
Pada waktu detoksifikasi ni, mungkin pening, lesu, sakit kepala, ketidakhadanan (perut kembung, lapar) cirit birit, kahak berlebihan, kencing keruh, berpeluh dsb. Simptom ni tak sama untuk semua orang.

Apa perlu buat?

Minum air bersih banyak, rehat secukupnya, makanlah lebih sayuran dan buahan. Jangan stop suplemen pulak ye. Sabar. ๐Ÿ˜‚

Yang penting kita tahu suplemen Shaklee semulajadi,berkesan dan SELAMAT.



Saturday, September 10, 2016

Takut Minum Soya Badan Jadi Sakit Angin

SOYA ANGIN. Saya dah set dalam kepala macam tu.Saya tak minum soya dulu. Sangat jarang. Fobia betul nak minum soya takut badan sakit angin.  


Kalau bulan puasa famili beli air soya, saya tak minum. Bukan tak suka, suka jugak tapi bila saya minum saya akan kena "angin" yang teruk. Tambah minum masa perut kosong.

Sampai tahap sakit badan-badan dan muntah. Bila dah muntahkan semua minuman dan makanan yang dah masuk baru lega. Badan akan rasa lemau sangat lepas tu. 

Tapi soya yang satu ni lain Energizing Soy Protein. Protein daripada soya. Saya boleh minum walaupun masa tu perut saya kosong. Ia mengenyangkan buat saya rasa bertenaga. Yang penting rendah lemak dan free kolesterol. Jadi sesuai untuk yang ada masalah kolesterol macam saya.

Soya ESP ni special Non Gmo yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Shaklee menggunakan proses persijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP) untuk memastikan kacang soya yang digunakan adalah bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.

Kebanyakan soya di pasaran ada GMO. Apa tu?? GMO (Genetically Modified Organism) adalah tumbuhan atau haiwan yang telah dimodifikasi atau diubahsuai secara genetik menggunakan teknologi kejuruteraan genetik. Biasanya sebab pengusaha ingin tingkatkan pengeluaran dengan kos yang murah. Ambik soya GMO ni kalau kita study banyak kesan tak eloknya. Jadi korang elakkanlah dari minum air-air soya sebarangan yang tak tahu statusnya tu ye. 

Kaau korang nak pilih protein yang baik pilihlah protein dari ESP ni oke.

Jangan berlengah lagi, hubungi saya untuk dapatkan sumber protein terbaik ni oke.


Hubungi saya ye
Tinie Badri

PERUT SAKIT TIDAK HAID BERBULAN-BULAN

Ada di kalangan wanita yang mengalami masalah haid tidak teratur. Ada jugak yang haid tidak datang lama berbulan-bulan. Perut selalu rasa sakit macam nak period tetapi period tak datang juga.


Itulah yang dialami oleh Dr D, seorang doktor gigi yang mengambil Vivix untuk kesihatan kulitnya. Ye Vivix terbaik untuk meremajakan sel kulit. Beliau juga sering letih kelesuan selepas seharian di klinik gigi merawat pesakit. Maka beliau memilih Vivix sebagai suplemen kesihatannya untuk kecantikan kulit dan tenaga.



Yang memeranjatkan beliau apabila periodnya yang tidak teratur jadi lebih teratur. Sebelum ni, perut asyik sakit macam nak period tapi tak period jugak walau dah berbulan-bulan. Dr D tak ceritakan pada saya yang beliau ada masalah haid tidak teratur, jadi saya sendiri tak tahu beliau ada masalah tu.

Tapi bila ada kesan terbaik seperti itu beliau sangat berpuas hati dengan Vivix.
Alhamdulillah.

Saya kongsikan testimoni lain yang mana  mereka juga berpuashati dengan Vivix yang dapat membantu melancarkan haid yang tidak teratur



Bagi mereka yang ingin berikhtiar dengan Vivix saya sangat sarankannya. Telah ramai yang mencuba dan berpuas hati dengan kesannya. 

Anda boleh hubungi saya di

Tinie Badri

PENGEDAR SAH SHAKLEE PERAK
PENGEDAR SAH SHAKLEE UPSI
PENGEDAR SAH SHAKLEE TANJUNG MALIM
PENGEDAR SAH SHAKLEE BEHRANG 2020
PENGEDAR SAH SHAKLEE SLIM RIVER
PENGEDAR SAH SHAKLEE MANJUNG
PENGEDAR SAH SHAKLEE LUMUT
PENGEDAR SAH SHAKLEE LEKIR
PENGEDAR SAH SHAKLEE SITIAWAN
PENGEDAR SAH SHAKLEE IPOH
PENGEDAR SAH SHAKLEE AYER TAWAR
PENGEDAR SAH SHAKLEE KAYAN
PENGEDAR SAH SHAKLEE TELUK INTAN



Friday, September 9, 2016

Professor Cendol - RM2 Layan Sampai Kenyang Tambah Percuma, Kini Dibuka di Pantai Remis Perak

Orang Manjung!! Satu lagi tempat makan best di daerah Manjung. Selamat mencuba Professor Cendol yang baru dibuka hari ni 9/9/2016.


Ye betul, tambah percuma kome.

Gambar ni cendol pulut juga sama harga dengan cendol biasa RM2 tiada Gst ๐Ÿ˜„


Rezki kami yang dalam perjalanan dari Manjung ke Kedah tadi untuk singgah merasa cendol sedap ni yang baru dibuka hari ni.

Siap ada nasi lemak dan kuih muih percuma lagi tadi. Alhamdulillah

Suka Opah-opah nikmati nasi lemak kampung. Menu lain di sini ada nasi ayam, laksa, rojak buah dan sotong kangkung coming soon. 
Laksa sedap!  

Pemilik Professor Cendol francais di Kg Panchor Pantai Remis Perak yang sangat ramah.

"Ada untung ke pakcik RM2 siap boleh tambah" 

gatai mulutku bertanya hik hik.. Sebab tu topik kami suami isteri dalam kereta tadi masa nampak bunting promosi sepanjang jalan sebelum tu. 

"Cendol kita buat sendiri, ada untung sikit insyaAllah berbaloi dan berkat"


Staf yang mesra, ceria dengan uniform yang bersih dan kemas



Tu diaaa ramai hangpa. 
Dap dap! 




Apa lagi orang Manjung, Pantai Remis dan yang berdekatan jom serbu kita support cendol orang kita. 

Opss lupa nak bagitau lokasi. Kat jalan Pantai Remis - Taiping. Kalau dari Manjung> Pantai Remis, Nanti jumpa sebelah kiri SK Panchor, Klinik Kesihatan then Masjid Hasaniah Kg Panchor , depan sikit je kedai di sebelah kanan. 50meter sebelum simpang trafic light Kg Panchor. 

Waktu Operasi: 10.00 pagi - 6.00 petang


Selamat Mencuba!

Ehem..makan berpada-pada ye,jaga kesihatan tau. Hihi.. 

Tinie Badri
Pengedar Shaklee Manjung






Thursday, September 8, 2016

Kurang Ilmu Punca Tidak Berjaya Menyusukan Anak Sepenuhnya Selama 2Tahun

Pengalaman menyusukan kedua-dua anak perempuan saya ni berbeza sikit antara keduanya. Anak pertama saya tak banyak gali ilmu penyusuan jadi saya hanya berjaya menyusukan Kak Long secara penuh sehingga usia 8bulan sahaja.
Gambar sesi mengepam untuk stok susu Kak Long.

Selepas tu saya rasa susu tak banyak, tak simpan stok, jadi akhirnya saya campur dengan susu formula. Setahun tiga bulan dah stop menyusu.

Berbeza dengan si Adik, saya dah prepare dari awal. Saya gali sebanyak mungkin ilmu penyusuan melalui forum, google baca blog, juga banyakkan membaca majalah dan buku berkaitan. Alhamdulillah misi menyusukan selama 2 tahun berjaya. Tapi masa setahun lima bulan tu saya kadang-kadang tak cukup stok topup dengan susu formula jugak. Masa anak kedua ni saya ada jugak ambik suplemen Shaklee tapi trial pack je itupun culas makan hihi. Tak join ahli lagi masa ni dan tak tahu sangat pun keperluan ambil suplemen semasa menyusu.

Itu pengalaman saya, bila saya tengok pengalaman sahabat Shaklee yang lain termasuk customer saya sendiri. Terujanya rasa. Tak sabar nak ada baby lagi dan menyusu sepenuhnya sehingga 2 tahun.




Set menyusu terbaik ni, bukan je susu melimpah ruah tetapi bonus kulit ibu pun jadi bertambah cantik. Beza sangat kan zaman anak dara dan selepas beranak tiga.




Wednesday, September 7, 2016

Hilangkan Parut Teruk Di Muka Realiti Atau Fantasi

Parut jerawat boleh ke hilang. Sikit-sikit tu boleh cuma mungkin lambat sikit kan. Hilangkan Parut chicken pox pulak macam mana. Sebab biasanya parut chicken pox ni teruk dari parut jerawat. Itu yang akan saya kongsikan hari ni.

Ini kisah suami sahabat saya yang hilangkan parut teruk di muka dengan Set Kulit Cantik Shaklee. Menakutkan parutnya kan. Teruk.



Sangat konsisten ambik suplemen dan rajin sapu krim herbal blend jugak tau beliau ni.

Kalau parut teruk macam ni pun boleh hilang. Flawless jadinya. Apa sangat la parut jerawat kita yang sikit-sikit ni. Kannn

Jom kome kita borong set cantik ni. 

Tong besar tulis ESP tu protein. Tahu kan protein ni makanan sel. Nak sel kulit cantik kena bagi makan protein kat sel kita. Jadi bila sel baru ganti sel kulit lama maka cantik la jadinya. 

Vitamin C ni menggalakkan penghasilan kolagen dan mencerahkan. Kulit makin cerah dan anjal

Vitamin E. Orang panggil dia ni si pemudar parut. Juga bagus untuk masalah jeragat tau. Muka yang kering tu akan jadi moist gitu dengan vitamin e. 

Paling penting konsisten dengan satu set ni. Minum air 3liter sehari. 
Buat masker selalu dengan 3 vitamin ni. Bagaimana? Ha tu akak bagi selepas pembelian beserta tips yang lain. 

Jangan tunggu lama-lama oke. 

Menyara offer by 6 free 1 ni grab je oke.

Meh roger akak.

Tinie Badri

Sunday, September 4, 2016

Tips Edar Flyers Dengan Berkesan Sehingga Dapat Panggilan Dari Customer

Walaupun berbisnes online, flyers masih lagi menjadi antara tools marketing yang berkesan. Bukan semua orang online oke. Hari ini saya akan kongsikan tips edar flyers dengan berkesan sehingga mendapat panggilan dari customer


Hari ni saya menemani mak saudara yang membawa anaknya memasuki pertandingan bercerita di program Alam Ria Pasti Peringkat Negeri Selangor dekat dengan rumah saya ni. Memang meriah sangat. 

Jadi saya ambik peluang ini untuk mengedarkan flyers.
Sebentar tadi ada sahabat fb yang bertanyakan bagaimana saya mengedarkan flyers. Jadi saya janji dengannya saya akan kongsikan di blog hari ini.

Sebelum tu beliau bertanya berkesankah flyers. Alhamdulillah saya pernah mendapat ramai juga customer dari aktiviti edar flyers ni. Customer pertama yang saya dapat adalah beberapa tahun lepas masa edarkan flyers di sukan sekolah anak. Customer yang bukan saja beli malah join ahli Shaklee terus. Best kan.

Saya ada beberapa tips yang boleh dijadikan panduan untuk mereka yang baru berjinak-jinak untuk edarkan flyers.

1) Ikhlaskan niat moga dengan flyers ni dapat bantu customer untuk masalah yang mereka hadapi. Niat baik insyaAllah Allah akan tolong kan

2) Kena ada flyers yang menarik. Boleh buat sendiri atau beli yang telah sedia ada. Macam Shaklee saya biasa beli dari Rekaneka atau dari sahabat saya Anis Suziana Ahmad. Jangan kedekut untuk invest sikit duit.

2) Dah ada flyers letak no contact ye. Nak senang cop je, bukan je mudah dari tulis tapi jugak kemas. Cop jenis self ink lagi bagus so ink cepat kering, flyers kita tak comot. Selain no fon letak sekali blog kita atau Fb contact kita.

3. Bila ada program, ekspo atau sebagainya boleh edarkan samada bagi pada tangan bakal customer atau macam saya prefer letak di kereta. Bagi by hand boleh tapi pastikan pada waktu tu barang bakal customer tak penuh di tangan dan berada dalam keadaan relaks. Contohnya masa dok semeja dengan kita ke. Bukan apa biasa terjadi bila bagi pada tangan orang yang tengah jalan-jalan dengan barang penuh di tangan mereka akan buang je. Yang taknak ambik pun pernah tau. Sedih kan tapi jangan kecil hati. Biasa la tu. Nak berjaya mesti diuji dulu kan. Pengalaman semua tu


4. Saya prefer letak di kereta. Pastikan cuaca panas, tak berpotensi untuk hujan. Kalau tak sian flyers kita basah.

5. Selitkan di tombol pintu kereta bahagian pemandu atau bahagian cermin pemandu jika takde tempat selit di tombol pintu. Jangan letak di bahagian wiper cermin penumpang. Bukan pe buatnya takde penumpang waktu tu prmandu dah masuk kereta, kereta dah jalan malas pulak nak keluar tapi menghalang pandangan. So guna je wiper untuk buang. Hihi macam pernah buat je kan. Jadi kita mudahkan keja mereka, letak di bahagian yang mudah dicapai.

Customer saya tu dulu saya tanya mana dapat contact saya. Katanya "bulan lepas ada dapat flyers kat kereta. Suami ambik letak dalam kereta. Ni baru saya tengok."
Ha hasil kadang bukan sehari dua tau. Sabar.

Edar flyers

6. Boleh juga selit di peti surat rumah. Rumah jenis apartment atau kuarters lebih mudah kan. Mulakan dengan kawasan rumah kita sendiri oke.

7. Upah orang untuk edarkan flyers. Saya pernah buat dulu masa saya bekerja sebagai Marketing Executive di sebuah kedai komputer. Saya design flyers promosi bulanan dan print setelah dapat approval bos. Pergi ke kedai edaran surat khabar bagi kawasan tu. Pilih suratkhabar mana yang hendak diselitkan. Biasanya edisi hari minggu. Bayar pada kadar yang ditetapkan. Duluuuuuu pada tahun 2007 kadar sehelai adalah 4sen, sekarang tak tau sebab saya edar sendiri je. Dulu guna duit company hihi. So korang boleh cuba juga cara ni oke, cuma sekarang risikonya tak ramai beli suratkhabar dah sebab baca online je tapi masih ada lagi tau yang beli dan baca. 

Oke cukup 7 tips untuk korang cuba. Tips akan berkesan jika kita buat. Kalau tak buat orang sekarang kata "apa pun tak boleh"

Jangan lupa sambil edar flyers sambil baca doa ni ye

Juga doa ni

Antara doa favourite saya selain doa spesifik apa yang kita harapkan dari usaha kita tu.

Oke itu saja, ingat ye kalau kita tak buat orang lain akan buat. 
Man Jadda Wa Jadda. Sapa usaha kuat dia yang dapat. 

Maka berusahalah.

Selamat berjaya!

Love
Tinie Badri




Saturday, September 3, 2016

Peminat Sambal Belacan Tegar Tak Sangka Itu Antara Punca Kolesterol Tinggi

Sebelum ni tak tau sangat tanda-tanda kolesterol tinggi. Masa tu saya dok rasa, Pening kepala sokmo, badan rasa melayang, makan sup berminyak sikit makin dizzy rasanya, kadang-kadang rasa loya, cepat letih, dada berdebar-debar.
Sambal belacan kolesterol

Kolesterol tinggi rupanya. Saya memang habit la suka makanan bergoreng, sambal belacan, seafood๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Haih sekali belum masuk usia 30 dah kolesterol tinggi.
Punca kolesterol tinggi

Sebenarnya sejak sebelum kahwin masa usia 26tahun doktor dah detect kolesterol tinggi dah. 
Tahap kolesterol bahaya

Tapi katanya tak tinggi sangat cuba kawal makan. Dr siap tanya "u suka makan sambal belacan ke? Cuba stop dulu" memang hantu sambal belacan la pun. Wajib setiap hari. Siap belajar dengan mak nak buat sambal belacan sedap macam mana hihi. "Kurangkan makanan bergoreng, makan bakar-bakar rebus-rebus"
Hmmm Angguk je la depan doktor. 
Erkkkk balik rumah tak pantang jugak ngeee
Kesan kolesterol tinggi

Tapi bila check up selepas bersalin bacaan semakin tinggi. Fuhh risau jugak
Kesan kolesterol tinggi

Tu punca saya cari Mai Md Saupi kawan yang aktif sokmo promot jenama suplemen Shaklee. Lecithin dan Alfalfa Shaklee yg dicadangkn masa saya pergi tanya farmasi apa yang perlu diambil untuk masalah saya. Tanya je farmasi tapi saya beli dengan kawan, sebab saya percaya kawan saya ni akan guide saya dengan baik. Kalau beli kat farmasi touch and go je la biasanya kan.

Mula rasa nak beli je malas masuk ahli, kemudian kira-kira eh masuk terus la. Bukan apa bila jadi ahli walaupun nak makan sendiri. Pun jimat sangat dah. 
Tu yang saya suka tu. 

Sekali kawan-kawan pun ada nak order sama bila tau saya ahli. Apa lagi tak sengaja saya ter aktif bisnes pulak. Dari bonus 2-3angka sebulan, 4bulan lepas join terus dapat 4angka. Alhamdulillah sampai lah sekarang masih aktif.

Yang paling best bila tahap kolesterol turun la kan. Sihat rasanya.


Dari mula hanya sebagai pengguna, bila best kita pun nak share dengan orang. Saya tahu ramai ada masalah kesihatan kat luar sana, ramai jugak yang tak tahu pasal suplemen ni.

Bisnes ni best kita bantu orang dapat kesan baik, bantu orang consult cara makan terbaik. 
Bantu coaching orang yang join nak bisnes. Bantu orang dapat rasa apa yang kita rasa. 

Yes. All about BANTU. 

Seriously memang lain dari yang lain. Yang pasti ni lah bisnes yang makin mendekatkan saya dengan Allah. Mula-mula pelik la jugak udah macam masuk group usrah๐Ÿ˜‚
Tapi Saya yakin, Allah bila sayangkan kita Dia akan temukan kita dengan orang yang dekatkan kita dengan Dia. Alhamdulillah. Tu yang paling best dalam bisnes ni. 

Bukan sihat jasmani sahaja tapi juga rohani.

Korang kena cuba masuk dan rasa sendiri. Rasai nikmatnya kesihatan dan seronoknya berukhwah dalam bisnes Shaklee ni.

Kalau nak cuba mana-mana suplemen bagitahu saya ye, especialy suplemen untuk masalah kolesterol dan buah pinggang bocor. Saya akan guide yang terbaik dan kongsikan pengalaman saya. InsyaAllah

Hubungi saya ye
Tinie Badri

Herba Penghalau Nyamuk Elak Penyebaran Virus Zika

Hari ini saya ingin kongsikan herba penghalau nyamuk. Ye herba anti-nyamuk yang menjauhkan nyamuk dari mendekati kita dan anak-anak kita. 

Krim herba anti nyamuk

Risau kan sekarang. Virus Zika semakin berleluasa, kita diingatkan supaya mengelakkan diri dari keluar di waktu senja atau malam untuk mengelakkan diri dari nyamuk aedes.



Nyamuk aedes dikatakan antara cara penyebaran virus ini sama seperti penyebaran virus denggi. Itu sangat merisaukan kita kan.

Mencegah virus zika

Diharapkan kita sama-sama ambil langkah berjaga-jaga seperti yang disarankan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

Oke, Mari kita lihat apakah herba anti-nyamuk ini. 

Mosquito repellent

Lemon balm atau Melissa Officinalis dikatakan antara herba penghalau nyamuk. Ini berdasarkan kajian dan jurnal yang telah dibuat. Boleh rujuk
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_pest-repelling_plants

Suka saya kongsikan krim yang mengandungi herba penghalau nyamuk ini. Krim herbal semulajadi ini mengandungi beberapa herba terbaik. Dan salah satu darinya adalah herbal anti nyamuk ini iaitu Lemon balm atau Melissa Officinalis tadi.

Herba anti nyamuk

Patutlah bila saya pakaikan pada anak semasa balik kampung nyamuk tak suka hinggap. Rupanya dalam krim herba ini ada kandungan herba penghalau nyamuk ini. Nyamuk tak suka dengannya.

Bukan saya saja menyedarinya, ramai rakan-rakan yang telah mencuba dan berpuashati dengannya.

Krim elak nyamuk

Krim herba shaklee anti nyamuk


Krim ini pelbagai guna dan sebagai ibu saya sangat sarankan krim ini ada di setiap rumah. Krim ini tanpa paraben jadi selamat untuk digunakan samada untuk ibuhamil, kanak-kanak atau bayi.
Cara penggunannya saya akan beri eksklusif selepas pembelian. 

Krim ini hanyalah RM27.50 saja satu tube 4oz. Tidak termasuk penghantaran. 

Untuk dapatkan krim ini anda boleh hubungi saya 

✆ SMS/WhatsApp: 012-2812952
PM:https://www.facebook.com/messages/MohSihat ✐ 
Blog: http://www.mohkitasihat.blogspot.com/ ✉ Email: hartini.badri@gmail.com  
➲ COD Area: Lumut, Manjung, Sitiawan, Lekir Tanjung Malim ,Slim River

Thursday, September 1, 2016

The Best Shellout In The Town- Tempat Makan Paling Best di Slim River

Semalam saya berkesempatan bawa anak cucu bisnes Shaklee saya untuk mengunjungi Tr Tomyam House Slim River. Pada saya boleh dikatakan ni adalah "The best shellout in da town"
Dan boleh dimasukkan dalam senarai tempat makan terbaik di Slim River

Tempat shellout paling sedap
Ni kali ketiga kami makan di sini. Pertama kali hari tu berbuka puasa di sini. Apa yang saya suka sebab rasanya yang konsisten. Masih sedap delicious seperti dulu.

Istimewanya shellout di sini terletak pada kuahnya yang creamy, ada rasa kari sikit, pedas sikit. Bila diadun bersama seafood yang fresh dan digoreng tepung. Wah so nyummmehhh. 

Oh jangan risau tak pedas sangat ni. Sebab anak saya Kak Long tak makan pedas tapi yang ni dia boleh makan. Si adik pun siap dok suruh gaul je nasi dengan kuahnya.

Restoran shellout paling sedap

Ni gambar masa bulan puasa hari tu. Selera Kak Long makan.

Omega Guard atas meja tu suplemen saya untuk elak kolesterol naik. Hihihi

TR tomyam shellout sedap ke tak
Kat sini memang full house sokmo. Chinese pun ramai makan kat sini. Makanya elok lah korang yang nak datang call booking awal dulu ye. Walk in pun boleh tapi ada risiko la kena menunggu hihi. Eloklah call dulu ye.


Harga shellout TR tomyam slim river perak

Ni list harga semalam. Kami ambik set untuk 4 orang makan. Dewasa 4orang kanak-kanak 2 orang memang puas hati la kekenyangan makan. 




Dia ada menu lain jugak tau tapi yang ni kena booking. 


Dari segi servis memang tip top. Cepat. Tu penting kan. Staf ramah dan mesra. Dan yang penting sopan-sopan je semua. Kagum tau sebab kebanyakan mereka muda-muda belia je. Termasuklah owner restoran ni : Chef Jebat.


InsyaAllah yang datang mesti puas hati. 

Bagi mereka yang nak datang boleh la contact untuk booking dulu 
Like page untuk tau lokasi. Dekat je dengan exit Slim River. So yang lalu highway Utara Selatan tu boleh la exit jap. Hihi.

Selamat mencuba! 

Psttt review ini tidak berbayar. Sekadar perkongsian semata-mata. Yang best kita kena la share kan.

Masalah kolesterol tinggi

Yang penting lepas makan, jangan lupa ambil set kolesterol tau. Makan-makan juga kesihatan tetap kena jaga.


Tinie Badri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...