Saturday, September 21, 2013

^ Kenapa Susu Kurang ^

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan pengeluaran susu berkurang. Antara yang akan kita bincangkan di sini adalah: 1. Kurang meyusukan / tidak menyusukan baby selepas kelahiran.
Selepas saja kelahiran, kita perlu menyusukan bayi. Tidak perlu fikirkan samada ada susu atau tidak, pastikan lekapan yang betul dan terus menyusukan bayi. Kerapkan menyusu, kadar kekerapan sekitar 1-2jam. Terutama sekiranya bayi jaundis, lagi perlu kerapkan menyusu. Kita harus tahu tentang konsep suppy & demand dalam proses menghasilkan susu. Jangan risau selagi baby menyusu, susu akan tetap terhasil!

2. Kekeliruan puting dan Hisapan tidak betul
Salah satu punca adalah bila memperkenalkan botol susu terlalu awal. Bayi boleh menjadi keliru puting dan bayi akan lebih suka menghisap dari botol berbanding dari susu badan ibu. Bila bayi dah rasa mudahnya mendapat susu dari botol, bayi akan merasa malas untuk bersusah payah menghisap dari badan ibu.
Lekapan yang tidak betul juga menjadi punca apabila hisapan tidak betul menyebabkan nipple luka dan ibu give untuk terus menyusui anak. Pastikan mulut bayi menganga besar dan melekap di sekeliling aerola dan bukan di nipple.

3. Emosi ibu kurang stabil
Ibu perlu mengawal emosi. Elakkan berasa stress, biarlah ibu anda atau suami yang menguruskan rumahtanggan. Faktor emosi mempengaruhi pengeluaran susu ibu. Pastikan ibu mendapat rehat secukupnya. Apabila bayi tidur, ibu ambillah peluang untuk turut sama berehat dan tidur.

4. Bayi beralih bulan (growth spurt)
Kebiasaannya bayi yang baru masuk 10 hari, 3 minggu, 1 bulan, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan, 9 bulan (mengikut umur baby + – ) akan mengalami growth spurt. Setiap bayi berlainan, ada yang seolah-olah tidak cukup susu, asyik menangis menghisap susu terlalu lama. Ada juga yang enggan menghisap susu.

5. Kurang menyusu waktu malam
Kerapkan menyusu pada waktu malam, jika bayi tidak terjaga, kejutkan bayi dengan mengusik pipinya dan meletakkan breast pada mulutnya. Atau jika baby anda jenis yang tidur lena hingga keesokkan hari, ibu kena la bangun untuk mengepam susu.

6. Ibu tidak mengosongkan breast (tidak pam)
Sekiranya baby tidak mahu menyusu, maka ibu perlulah pam. Ini kerana, susu mengandungi FIL (feedback inhibitor of lactation) iaitu faktor menghalang penyusuan. Bila breast dipenuhi susu, maka FIL akan memperlahankan pengeluaran susu. Bila breast kosong, FIL akan berkurangan. Jangan lupa untuk pam di tempat kerja, jangan tunggu penuh balik rumah baru pam. Berbincanglah dengan pihak pengurusan untuk mengepam di tempat kerja.
7. Ibu datang bulan (period)
Sesetengah wanita mengalami 'low milk supply' yang bersifat sementara semasa period. Ia boleh berlaku seminggu sebelum period sehinggalah 3-4 hari semasa period.
Ia berlaku kerana level kalsium dalam darah turut berkurangan tatkala si ibu sedang period. Oleh itu, ibu yang sedang menyusu digalakkan untuk mengambil makanan tambahan kalsium (calcium/magnesium supplements).

8. Pengambilan ubat / kafien/ Ais
Ada sesetengah antibiotic dan pil perancang menyebabkan gangguan kepada pengeluaran susu, malah dengan pengambilan kafien dan ais yang terlalu banyak juga ia boleh mengurangkan penghasilan susu.


Bagi yang ingin mendapatkan set menyusu Shaklee, boleh hubungi saya di FB: https://www.facebook.com/tinie.badri atau

Tel/SMS/Whatsapp : 012-2812952.
Konsultasi sebelum dan selepas pembelian adalah percuma.

^ TIPS TAMBAH SUSU IBU ^

Pengalaman menyusukan anak-anak memang sangat mengujakan. Pahit getir nak mencukupkan tempoh menyusu dua tahun penuh liku-liku. Selain daripada mengikut perintah Islam untuk menyusui anak sehingga 2 tahu, sebagai ibu yang nak yang terbaik untuk anak-anak, kita tetap berusaha nak cari jalan macam mana nak banyakkan susu ibu. Macam mana nak tambah susu ibu.

Banyak sangat tips yang kita jumpa, tinggal lagi samada tips itu serasi dengan kita, atau berkesan pada orang lain tapi tidak pada kita. Saya ingin kongsikan 7 tips untuk tambah susu ibu. Saya harap ianya dapat membantu kita sebagai ibu dalam mengejar impian untuk beri yang terbaik buat si manja. 


1. KERAPKAN menyusui bayi atau PAM

Walaupun rasa macam cukup ke tak susu aku ni, sikit ke banyak. Yang penting kerapkan penyusuan. Selepas bayi menyusu, boleh pam untuk keluarkan susu selebihnya dan kosongkan breast. Semakin kerap ibu menjaga bayinya dengan baik atau semakin tinggi kadar pengepaman payu dara, maka makin tinggi la susu ibu yang dihasilkan. Berapa lama perlu pam, dicadangkan anda pam 15-20 minit setiap sesi, kalau dapat pakai double pam lagi bagus. Pengalaman saya mengepam menggunakan swing, 15minit pertama, sikit sikit keluar, sampai minit ke 15 laju je turun (let down). Ada customer saya yang dalam pantang cakap, "kak, susu saya bila pam keluar sikit je" "berapa oz" , "2oz je".. "berapa lama pam" "5minit" ... oh sayangku, bagi akak yang dikategori kurang susu badan, 2oz utk 5minit tu banyak jugak. akak awal pantang dapat 2 oz tu untuk 15minit. (Sebelum kenal Shaklee ). Keep pumping oke. 

2. MASSAGE breast atau TUAM
Sebelum sesi mengepam boleh massage dulu breast atau tuam di sekeliling breast.

3. MAKANAN SEIMBANG DAN AMBIL SUPLIMEN
Ambil makanan yang seimbang, janganlah dalam pantang asyik makan nasi dengan ikan masin. Tingkatkan pengambilan makanan bersumberkan protein, karbohidrat dan kalsium. Ambil suplimen yang sesuai dan dipercayai. Set Menyusu Shaklee terdiri daripada set-set di bawah. Pilihan boleh dibuat berdasarkan keperluan dan budget masing-masing.
tambah susu
Set Menyusu Shaklee


4. AMBIL AIR SECUKUPNYA.
Kandungan susu ibu 88% adalah air.
(sumber : http://jknselangor.moh.gov.my/documents/pdf/2012/Pdf/susu.pdf ) .Maka minum air secukupnya. Dicadangkan pengambilan air 3L sehari atau mengikut berat badan 1 liter bagi setiap 25kg berat badan.  

5. BERFIKIRAN POSITIF.
Jangan stress, tension rasa susu tak cukup, nanti lagi la takde susu yang akan keluar. Emosi mempengaruhi pengeluaran susu. Kekalkan rasa gembira, tenang semasa mengepam dan menyusui bayi. Tips kalau anda mengepam di pejabat, duduk di tempat yang selesa, lihat foto bayi anda yang comel tu, atau lihat keletah comel dia dia telefon canggih anda. Sangat mengujakan bukan. Percayalah ia sangat mempengaruhi. DAN ZIKIR. Sambil mengepam banyakkan zikir YA MAATIN, selawat dan sebagainya. Berdoalah semoga Allah mencukupkan rezki susu untuk anak anda.

6. MEMILIH PAM yang SESUAI

Sangat penting. Walaupun sebenarnya ia mengikut budget anda juga, tapi sebenarnya pemilihan pam turut mempengaruhi. Ianya merupakan pelaburan yang sangat berbaloi. Sekiranya anda ada budget pilihlah yang hospital grade, teknik yang berkesan dan cepat. Ada yang selesa manual tapi ramai juga yang tewas menggunakan pam manual apabila penyakit malas datang, penat tangan mengepam menyebabkan malas. Jadi pam elektrik sangat menjadi pilihan sekiranya anda memilih untuk menjadi pengepam susu yang tegar. Ada budget lebih, melaburlah untuk pam double pumping ;). Selalulah mengepam dan sesekali membuat power pumping. APAKAH itu, banyak laman yang membicarakan soal ini. Secara ringkas teknik ini adalah untuk meningkatkan pengeluaran susuibu. Tekni ini adalah dengan mengepam 10minit sebelah kanan, 10 minit sebelah kiri dan bergilir mencukupkan sejam kalau menggunakan pam single. Kalau pam double, pam 10 minit rehat 10 minit sehingga  cukup sejam. Buat secara konsisten setiap malam selama seminggu.

7. SKIN to SKIN
Banyakkan skin to skin contact. Jangan terlalu sibuk mengepam, anda lupa untuk beri secara direct. Bila ada bersama bayi, lebihkan masa dengan memeluk bayi dan biarkan kulit bayi bersentuhan dengan kulit anda semasa menyusu. Its miracle.



Diharapkan perkongsian ini dapat membantu ibu-ibu yang berhajat besar dan berhati mulia untuk menyusukan anak-anak. Memberikan yang terbaik untuk permata hati anda. Walau sebanyak mana susu yang anda dapat berikan, sentiasalah bersyukur. Dengan bersyukur, Allah akan tambah nikmat. InsyaAllah.

Bagi yang ingin mendapatkan set menyusu Shaklee, boleh hubungi saya di FB: https://www.facebook.com/tinie.badri atau
Tel/SMS/Whatsapp : 012-2812952.
Konsultasi sebelum dan selepas pembelian adalah percuma.

Thursday, September 5, 2013

.:: SET BERSALIN SHAKLEE TERBAIK ::.

Set berpantang Shaklee semakin menjadi pilihan ramai, mudah digunakan, selamat, semulajadi dan berkesan.

Kalau dulu, jamu param pilis semua lengkaplah nak memastikan ibu dapat pulih dengan baik. Tapi ramai juga yang tidak menyukai jamu. Remeh sikit la nak membancuhnya, perit sikit nak menelannya. Walaupun ramai yang cakap khasiatnya bagus, memang tak dinafikan. Tapi seiring dengan peredaran zaman, kini semakin banyak produk di pasaran yang ingin memudahkan ibu-ibu ini melalui tempoh berpantang.

Saya sendiri merasai perbezaannya. Semasa anak pertama, saya beli set bersalin yang terdiri dari jamu ni, tapi disebabkan anak jaundis, maka nya saya tak makan pon set tu. Nurse nasihatkan jangan makan sebarang jamu yang panas, nanti jaundis akan jadi lebih lama. Ruginya rasa, dan dekat nak habis pantang barulah saya makan set tu. Semasa anak kedua, saya ambil set berpantang dan menyusu Shaklee, ternyata rasa lebih yakin sebab anak jaundis pon masih boleh makan suplemen tu. Dijamin selamat dan menjadikan kita lebih bertenaga.

Set Berpantang Shaklee(Asas) terdiri daripada :

B-Complex            

- vitamin ini bersifat anti stress, ibu dalam berpantang kebiasaannya mudah rasa tertekan
- mengelakkan dari meroyan
- membantu menstabilkan hormon agar mudah proses menyusukan bayi


set bersalin shaklee
Set Berpantang Shaklee
Vitalea                    
- multivitamin ini membekalkan nutrisi yang cukup terutama zat besi buat ibu
yang baru kehilangan darah akibat bersalin
- juga membekalkan tenaga


Zinc Complex        
Mempercepatkan proses penyembuhan luka
 - Mengelakkan jangkitan

 Vitamin C               
Penting untuk penyembuhan
- Membantu membanyakkan Susu
TAMBAHAN:

ESP                        
-
sangat bagus untuk penyembuhan yang cepat bagi luka dalaman rahim
- protein yang tinggi membantu dalam membina sel-sel baru menggantikan                                    sel-sel yang rosak
- mengenyangkan dan memberikan tenaga
- menambah dan memekatkan susu ibu

Ostematrix              

- pil kalsium tinggi penting untuk penyusuan susu ibu
- ibu menyusu berkongsi keperluan kalsium dengan anak
- 4 biji sehari mencukupi keperluan kalsium badan ibu menyusu
- mengelakkan dari sembelit.
- melegakan otot dan saraf ibu


Kini, ibu-ibu boleh memilih set bersalin yang terbaik untuk diri anda. Yang pasti selamat, semulajadi, berkesan dan halal.
Bagi yang ingin mendapatkan set bersalin ini dari saya, boleh hubungi saya di FB: https://www.facebook.com/tinie.badri atau Tel/SMS/Whatsapp : 012-2812952. Konsultasi sebelum dan selepas pembelian adalah percuma.




Wednesday, September 4, 2013

.:: ESP SHAKLEE TERMURAH? ::.

Wahh, ramai betul yang google mencari ESP termurah. NAK MURAH?? BOLEH SANGAT. JOM JOIN AHLI,MODAL HANYA RM65. Dan kita boleh jimat banyak sangat.Kenapa ramai sangat suka ESP ni. Apa kebenda nya ESP ni.


Oke ESP adalah Energizing Soy Protein. Produk yang sangat popular bagi mereka yang mementingkan KECANTIKAN, KESIHATAN dan kekal BERTENAGA. Dalam banyak-banyak produk Shaklee inilah produk yang paling hot, best seller la katakan. Walaupon bulan tu bukanlah bulan promosi untuk ESP. Tapi ESP TETAP MENJADI POJAAN HATI.



ESP mengandungi protein yang tinggi, protein sangat penting dalam pembentukan sel baru dan membaiki sel-sel rosak. Sebab itu ESP sangat bagus untuk mencantikkan kulit, mencerahkan kulit, menghilangkan parut. Menjadikan kulit putih gebu, halus mulus. Apa lagi bonus ESP bagi untuk kulit :

- ESP Menjadikan kulit lebih CANTIK dan GEBU
- ESP Merangsang REGENERASI kulit dan otot
- ESP Memulihara KEDUTAN
- ESP sbg agen ANTI-PENUAAN
- ESP mengembalikan KEANJALAN KULIT
- ESP Menghilangkan PARUT dan mempercepatkan penyembuhan luka

ESP juga sangat digemari oleh ibu-ibu yang menyusu, kerana kandungan protein yang tinggi membantu dalam meningkatkan penghasilan susu ibu yang berkualiti. Bila susu ibu pekat dan berkhasiat, anak pon dapat menyusu dengan rasa kenyang dan puas.

Biasanya pelanggan akan bertanya pada saya, apakah rasa ESP ni. ESP ni rasa soya mild.


Bagi bukan penggemar soya, jangan risau saya akan kongsikan variasi bancuhan ESP yang membuatkan anda tergoda dengan rasanya nanti.

Siapa yang tidak boleh ambik ESP. Semua orang boleh (Ibu menyusu, Ibu hamil, ibu berpantang, yang ingin diet, orang tua yang ingin bertenaga, Lelaki dan wanita semua boleh) KECUALI penghidap penyakit buah pinggang dan yang mempunyai kesukaran memproses protein sahaja yang tidak boleh.



Oke, berkenaan dengan harga ESP Shaklee Harga Retail RM150. Tahan sehingga sebulan lebih. Harga termurah?? Moh contact saya k..jadi ahli memang confirm murah wooo..

Untuk konsultasi percuma, anda boleh hubungi saya di FB: https://www.facebook.com/tinie.badri atau Tel/SMS/Whatsapp : 012-2812952.

.:: KURUS DENGAN SHAKLEE :CINCH SHAKE ::.

 Ramai mengidamkan tubuh badan yang kurus dan yang penting sebenarnya sihat. Terdapat banyak produk di pasaran yang menawarkan produk kurus yang pelbagai bentuk, pelbagai rasa dan pelbagai kesan sampingan juga. Apa yang penting dalam pemilihan produk untuk kurus ini adalah kita perlu pilih yang selamat dan berkesan. Kriteria itu terdapat pada produk Shaklee. Semulajadi, Selamat dan Berkesan.

Oke, produk kurus Shaklee terdiri dari rangkaian, Bakar. Buang. Bina. Untuk produk Bina, Shaklee menawarkan Cinch Shake Mix. 



Ianya didatangkan dalam 3 perisa . Vanila, Coklat, Cafe Latte. Jika ditanya pada saya, apa pilihan saya, saya lebih suka menjawab, kebanyakan pelanggan saya menyukai perisa Cafe Latte, baunya yang harum dan rasanya yang sedap memang membuatkan kita tak boleh lupa akan rasanya. Tapi mak mertua saya sukakan coklat. Masing-masing punya citarasa  :). Cinch Shake adalah cafein free kecuali perisa Cafe Latte. Tetapi anda jangan risau, sebab kandungannya cumalah kurang 1mg untuk setiap hidangan.

Apa istimewanya Cinch Shake Mix ni? 
Cinch Shake mix ini diformulasi secara istimewa dengan kehadiran leucine di dalamnya. Leucine berfungsi untuk membakar lemak dengan mengekalkan otot. Apa maksudnya, biasa nampak tak, orang yang ambik produk kurus, nampak kurus tapi bahagian bontot nampak leper sangat. Lengan nampak meleber je. Tu la pasal, produk tu takde formula istimewa ni. Sesetengah produk kurus merosakkan otot dan menyebabkan kehilangan berat badan akibat kekurangan jisim otot. Keadaan ini menyebabkan berat badan bertambah kembali bila dah tak ambil produk tersebut. Berbeza dengan Cinch Shake yang menjaga jisim otot. Otot yang sihat membantu dalam pembakaran kalori.

Seorang pelanggan saya yang repeat order, kali ni 2tin terus. Dia ni workout, bina badan sikit katanya. Memang ada ambik protein. Katanya "Sedap sangat Cinch ni, sebelum ni saya ambik protein, boring betul rasanya, sekarang campurkan protein dgn Cinch sedap, badan pon rasa best."

Minuman ini mengenyangkan. Sesuai sangat dijadikan minuman untuk memulakan hari anda. Ringkas, sedap dan mengenyangkan. Bagi yang sibuk tapi dalam masa yang sama nak sesuatu yang berzat, lazat dan mengenyangkan. ini adalah satu pilihan yang tepat. Seorang pelanggan saya amat menyukai Cinch Shake. Katanya semasa repeat order yang kedua "Kak dah jatuh cinta la dengan Shake ni, Saya ingat Cinch Shake ni biasa-biasa je, macam produk-produk Shake yang saya pernah ambik sebelum ni, rupanya BEST sangat, puasa hari tu, masa sahur memang saya ambik ni je, memang mengenyangkan!"

Harga Retail bagi Cinch Shake Mix adalah RM173 bagi 1 tin. Harga istimewa, sila hubungi saya. Konsultasi sebelum dan selepas pembelian adalah percuma. 
Untuk konsultasi percuma, anda boleh hubungi saya di FB: https://www.facebook.com/tinie.badri atau Tel/SMS/Whatsapp : 012-2812952.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.