Thursday, April 20, 2017

Masalah Kencing Kotor Di Kalangan Ibu Hamil

Arghhhhh sakitnya, sangat tak selesa.. duduk tak kena, baring tak kena.. kencing kotor sangat menyakitkan dan tak selesa. Ini saya kongsikan tip rawat kencing kotor terutama bagi ibu hamil. 
kencing kotor ibu hamil 

APA ITU KENCING KOTOR
Kencing kotor (Urinary Tract Infection – U.T.I.) adalah istilah yang digunakan kerana terdapat jangkitan kuman dalam air kencing. Penyakit ini lebih kerap dan lebih mudah berlaku kepada kaum wanita kerana saluran uretra mereka lebih pendek dari lelaki, menjadikan bakteria lebih mudah merebak naik ke sistem saluran kencing. 
kencing kotor ibu hamil 

Gejala / Tanda-tanda kencing kotor:
✔️rasa kerap mahu kencing
✔️rasa pedih dan sakit semasa kencing
✔️rasa tidak puas kencing
✔️rasa tidak dapat menahan kencing, walaupun kuantiti air kencing itu sedikit
✔️sakit pinggang, demam, loya dan muntah


Cara Cegah Kencing Kotor:
  • minum air yang cukup dan jangan menahan kencing (bila ada rasa untuk kencing terus pergi kencing supaya bakteria dibuang melalui air kencing)
  • pastikan kebersihan bahagian kemaluan dijaga dengan sempurna
  • jika anda mengelap air kencing, mulakan dari depan ke belakang untuk mengelakkan pergerakan bakteria dari dubur ke faraj
  • kosongkan pundi kencing anda sejurus selepas persetubuhan. Minum segelas penuh air untuk membantu bakteria dikeluarkan
  • elakkan produk feminine yang berpotensi untuk membawa mudarat seperti menggunakan semburan deodoran atau lain-lain produk feminin (seperti douches dan serbuk) kerana ini boleh merosakkan uretra.
  • jika masalah berlarutan, jumpa doktor untuk ujian air kencing dan dapatkan rawatan 

Ikuti video ini untuk tips hadapi masalah kencing kotor. 



VITAMIN YANG DAPAT MEMBANTU
Vitamin yang dapat membantu masalah kencing kotor di kalangan ibu hamil adalah

1)  Vitamin C - berfungsi mengasidkan urin, menjadikan pundi kencing selamat dari bakteria membiak, mengukuhkan sistem imun badan.
rawat kencing kotor shaklee 

vitamin c shaklee kuatkan imun 
2) Garlic- pil bawang putih ini bertindak sebagai Antibiotik semulajadi
urine infection  
BAGAIMANA NAK DAPATKAN VITAMIN NI?
Tak sabar nak dapatkan dua vitamin semulajadi, selamat dan berkesan ini? 

Anda boleh hubungi saya  
Tinie Badri | 012-2812952


Sunday, April 16, 2017

PENJUAL SUPLEMEN JANGAN BERTINDAK SEBAGAI DOKTOR

Semalam saya berkesempatan menghadiri kelas diabetes yang dianjurkan oleh Superupline group kami,Master Norita pengasas group Euphoria. Banyak sekali ilmu yang kami dapat berkaitan dengan ilmu penyakit diabetes. Talk kali ni diberikan oleh Datuk Dr Azizon Bin Othman. Pakar Perunding Kanan Patologi (Haematologi) Hospital Tuanku Jaafar Seremban.

  

Jangan salah faham,kami bukan nak menggantikan tugas doktor. Malah Datuk Doktor ini sendiri sering kali mengingatkan kami supaya tidak bertindak sebagai doktor, kami difahamkan tentang apakah itu latar belakang tentang penyakit dan pesakit diabetes, jenis diabetes, apakah faktor risiko, implikasi, rawatan yang sesuai, pemakanan, bagaimana dengan menukar gaya hidup dapat membantu dan bagaimana vitamin dapat membantu. 
 
Kami juga diingatkan supaya sekiranya ada customer yang mengalami sakit ini sila minta mereka rujuk kepada doktor terlebih dahulu untuk pemeriksaan dan jangan sesekali tinggalkan ubat-ubatan sendiri tanpa arahan doktor. Alhamdulillah so far memang ini yang kami amalkan. Jadi hati ini tidak sesekali terasa dengan peringatan dari doktor ini. Ye. Tidak sesekali kami menggantikan peranan doktor. Cuma tujuan kami sama ingin bantu pesakit untuk jadi lebih sihat. 


Kepada penjual suplemen di sana ini peranan kita

 

 


Ye saya sangat bersyukur dapat hadiri kelas ini, kerana dapat lebih memahami tentang pesakit diabetes maka insyaAllah dapat membantu customer saya dengan consultation yang lebih baik. 

Dan saya gembira bila doktor sendiri berkongsi tentang World Jurnal Of Diabetes yang menunjukkan bagaimana kajian dibuat menunjukkan peranan suplemen dalam membantu pesakit diabetes. Walaupun kata Datuk Doktor Azizon ini tidak dinafikan ada juga segelintir doktor yang menafikan peranan suplemen tapi kajian ini membuktikan. 


 

Tak sabar rasanya saya nak berkongsi dengan pembaca blog sekalian. Mesti nak tau kan apakah vitamin yang sesuai dan bagaimana peranan setiap vitamin ini dapat membantu pesakit diabetes. 

Saya akan kongsikan di entry seterusnya details info mengenai diabetes.
Jika anda atau keluarga pesakit diabetes anda perlu sedia untuk BELAJAR MENGENAI DIABETES. Jangan lupa faktor keturunan adalah salah satu faktor risiko kepada penyakit diabetes. Berhati-hatilah. 

Jumpa di entry seterusnya.

Tinie Badri

 

Tuesday, April 11, 2017

Rancang Tabungan Bercuti

Seronok kan tengok orang dapat bercuti sana sini. Apa tips untuk tabung bercuti supaya anda pun dapat  bercuti gembira bersama orang tersayang. Tak salahkan nak bercuti asalkan tidak beri impak kepada orang lain. Dalam erti kata lain, tidak menyusahkan ibu dan ayah atau adik beradik lain. Tak guna juga jika dapat menjejakkan kaki berjalan ke sana sini tapi pulang penuh dengan hutang keliling pinggang kan. Tips di bawah ini boleh membantu anda
 

TETAPKAN LOKASI
Pilih lokasi percutiab anda dan cari segala infirmasimengenainya terutamanya harga tiket penerbangan untuk menjejakkan kaki ke sana. Cari tiket yang paling murah dan berbaloi untuk anda. Beli tiket terlebih dahulu pada jarak yang lama supaya anda punya waktu untuk menyimpan wang. 

BELI TIKET PENERBANGAN MASA PROMOSI
Survey dan beli tiket bila ada promosi. Harga ternyata berbeza berbanding harga biasa. 


MULAKAN SIMPAN WANG
Mulakan menyimpan wang. Kaedah sehari RM10 misalnya adalah jalan paling sesuai jika anda tak mampu menolak sejumlah wang yang besar setiap kali dapat gaji. Atau bolehjuga menyimpan kaedah wang hijau, wang merah, oren. Maknanya bila dapat di tangan wang warna tertentu anda sebelahkan dan masuk tabung.

RANCANG BISNES KECIL KECILAN
Tidaj mustahil untuk anda jejakkan kaki ke luar negara asalkan ansa kuat berusaha untuk dapatkan wang bagi tujuan tersebut. Jalankan bisnes kecil kecilan untuk anda realisasikan tabung percutian anda. Macam saya pun suka bercuti dan target nak dapat bonus Shaklee yang banyak untuk capai setiap impian saya.

SISTEM SERAHAN
Ramai menggelar dengan sistem kutu. Ye main kutu untuk tabung percutian. Tak salah kan, ia jalan selamat malah simpanan yang telus dan boleh dipercayai. Asalkan kita kenal dengan semua rakan di dalamnya. KUTU PERCUTIAN namanya 😊

Jom rancang percutian!! 

Sunday, April 9, 2017

CIRIT BIRIT BERPANJANGAN RUPANYA TANDA KETUMBUHAN DALAM USUS

Antara tanda gejala ketumbuhan atau barah usus adalah seperti cirit birit, berak berdarah, sembelit dan ada banyak lagi tanda lain ada saya kongsikan di bawah ini.  
Cirit birit lama kanser usus vivix 

Sebelum itu jom baca dulu kisah customer saya seorang ni yang ayahnya cirit birit tak henti lebih 9hari. Jom ikuti kisah ini

Customer ni Januari ari tu, abahnya warded.. 
Katanya ada masalah buah pinggang sikit kemudian 9hari cirit birit tak henti. Lemah dah abahnya doktor takde bagi ubat apa melainkan masukkn air. Nak elak dehidrate kan.
Kemudian dia decide untuk belikan Vivix kat abahnya.



Rupanya abahnya ada ketumbuhan dalam usus.
Alhamdulillah lepas 3botol nampak perubahan. Abahnya sendiri puas hati dan suruh beli lagi 
Dan kelmarin dia order lagi dua botol, nak masuk botol ke6 dan ketujuh dah.

cirit birit barah usus 
Update Terkini: 
"Masa buat scan masukkan kamera tu memang ada polips ke apa ntah mcm bunga dalam usus tu nampk luka. Mmg tu punca berak kerap tu (petanda awal kanser). Yg peliknya latest jumpa doc last week nk tgok result doc bg tau xde apa2 ketumbuhan pulak. Mgkin bukan tahap kanser. Abah ct ni sgt susah nk mkn ubat. Tp klau dia sendiri minta beli vivix tu maknanya dia rasa perubahan badan dia. Masa dalam tempoh hampir sebulan tu. 100% minum sikit dan bergantung dgn Vivix . Sekarang Alhamdulillah... dah mula mkn" 

Tolong doakan moga customer ni dimurahkan rezki dapat berikan yang terbaik untuk ayahnya. Moga ayahnya cepat sihat. Aminn.

peringkat barah usus 
Apakah gejala barah usus?
Antara gejala barah usus adalah :
  • Berak berdarah – darah bercampur dengan najis, kadangkala najis bewarna hitam seperti kopi. Ini merupakan antara tanda-tanda awal barah usus.
  • Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit. Tabiat membuang air besar bagi setiap individu adalah berlainan. Jika kekerapan membuang air besar menjadi terlalu lama, contohnya daripada tabiat hari- hari ke tandas menjadi berkurangan kepada setiap tiga atau empat hari sekali.
  • Cirit-birit – ini merupakan tanda-tanda barah usus di sebelah kiri.
  • Sembelit diselangi dengan cirit – barah usus yang hampir tersumbat akan menyebabkan najis keras tidak dapat melalui usus besar. Pesakit akan mengalami gejala sembelit pada ketika itu. Najis yang tersumbat ini mempunyai banyak bakteria dan akan ‘membusuk’ di dalam usus, menyebabkan air kembali diserap ke dalam usus. Ini menyebabkan najis menjadi lembik dan berair. Pada ketika ini, pesakit akan mengalami gejala cirit. Cirit yang dialami adalah lebih daripada lima kali sehinggakan sesetengah pesakit mengadu tidak dapat mengawal simptom cirit ini. Kitaran sembelit dan cirit akan berulang.
  • Tidak berak dan kentut serta muntah. Gejala ini akan berlaku apabila usus sudah tersumbat seratus peratus.
  • Hilang selera makan dan turun berat badan. Pesakit akan menjadi kurus serta hilang selera makan dalam jangka waktu yang singkat.
  • Sakit ‘perut’ – gejala yang sangat diambil mudah. Sakit pada bahagian abdomen bergantung kepada kedudukan barah usus.
  • Tabiat ke tandas, tetapi tiada najis – Pesakit merasakan seperti mahu membuang air besar, tetapi apabila ke tandas, tiada najis yang keluar. Ini adalah disebabkan oleh kanser yang terletak pada bahagian rektum. Apabila ketumbuhan sudah memenuhi rektum, ianya memberikan mesej yang salah kepada badan seolah-olah rektum sudah dipenuhi najis. Sedangkan tiada najis di dalam rektum, yang memenuhinya adalah sel-sel kanser sahaja.
  • Sumber: http://www.mmgazette.com/memahami-barah-usus-dr-ruhi-fadzlyana/

Kalau ada ahli keluarga atau anda sendiri alami perkara sama macam ni boleh ikhtiar dengan Vivix k. Dengan izinNya jua pastinya. 

Dan jika anda nak cuba Vivix boleh hubungi saya 

Tinie Badri
**penghantaran Vivix PERCUMA KE SELURUH MALAYSIA

Thursday, April 6, 2017

Jerawat Bernanah Kesan Mencuba Skincare Jenama..

Selalu kita dengar tentang jerawat bernanah kesan mencuba skincare yang macam-macam jenama sekarang kan. Inilah antara kesan bila terlalu obses nak cepat cantik, tapi yerlah bila nak kahwin mesti nak cantik kan tu yang ikut macam macam tips dan idea untuk cantik di hari persandingan. 

Jom ikuti kisah ini.

jerawat bernanah 

Assalamualaikum, nama saya Liley Wane Bt. Anuar, berumur 28 tahun dan mempunyai seoarang anak.

Saya mengalami masalah muka yang teruk iaitu kulit muka saya mengalamai jerawat bernanah. Sebelum ini saya menggunakan skin care jenama X. Semakin saya guna skin care tu makin pedih dan rasa panas muka. saya terlalu obses nak cepat muka licin tanpa jerawat sebelum nikah, beli skin care,tapi agak mengecewakan apabila muka jadi teruk dan jerawat bernanah timbul..malu oiii nak jumpa.orang..rasa nak menyorok jer kat umah.
.

Saya dah google cari penyelesaian,jumpa Shaklee,tapi tak beli lagi time tu sebab tarikh nikah dah dekat, jadi bersanding la dengan make up. Walaupun make up, jerawat still nampak. Teruk kan muka sampai nampak walaupun make up tebal :-D
.

Lepas nikah, makin teruk. Muka, nak berdepan dengan suami pun malu. Hampir 2 minggu lepas nikah, tak tahan dengan muka teruk, terus PM FB Puan Adilah Manaf, hasil survey sebelum nikah.
.

Beliau soal siasat dulu keadaan muka saya dan dia cadangkan B-Complex ,ESP, VIT C dan GLA COMPLEX, maka terbeli la Set Shaklee ni dan terus daftar ahli. 😀
.

Bermula la saya berShaklee, cara pemakanan memang Puan Adilah dan kak Aieda bagitau dan saya follow cara yang mereka cadangkan. Saya mengalami healing crysis pada awalnya berShaklee. Memang terasa nak demam.
.

Selepas beberapa minggu consume, Ya Allah syukur sangat-sangat, muka dah tak rasa panas dan pedih, jerawat pun makin surut hanya tinggal parut jer. Sejak berShaklee ni, syukur teramat sangat dapat kenal Shaklee, orang diluar sana tak payah nak bazirkan duit untuk cuba product lain, pilih la yang natural dan selamat, Shaklee teramat value for money. 
.
 
Memang tidak menyesal berShaklee malah rasa berbaloi sangat, saya ambil Set Jerawat tu tapi pakej lain jugak saya dapat, GLA dalam set tu asbab lepas consume Alhamdulillah saya positif hamil, bunting pelamin, hoyehhh memang nak baby awal. Oh ya, my resdung dah hilang boleh balun seafood tanpa was-was.
.

Semua pakej  (jerawat bernanah dah hilang,hamil, resdung) yang saya dapat daripada guna set jerawat tu, sesuai la dengan ayat, Shaklee ni memang value for money. Tidak mengharapkan pun muka macam artis Korea sebab saya memang dari dulu tak berapa nak cerah. Apa yang penting bebas daripada jerawat dan yang bestnya pakej berShaklee ni badan lebih sihat.
.

Terima kasih tidak terhingga kepada Puan Adilah Manaf dan Kak Aieda yang banyak bagi input dan tolong guide saya dalam proses pemulihan muka saya.
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 19: LILEY WANE BT. ANUAR
====================================

Jadi moga mendapat manfaat dari kisah ini.

Dan jika anda sendiri ada masalah macam ni saya nasihatkan untuk ikhtiar dengan suplemen ini dan rawat dari dalam. 

Hubungi 

Tinie Badri
012-2812952

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.