Sunday, May 4, 2014

^ TIPS KANAK-KANAK SEMBELIT ^


Masalah kanak-kanak sembelit memang kerap berlaku. Hari ini Tinie akan kongsikan beberapa tips bagi Kanak-kanak sembelit. Ibubapa yang mempunyai anak yang sembelit ini memang susah hati betul memikirkan apa yang nak dibuat kan. Kesian sangat bila tengok anak-anak meneran masa nak berak tu kan. (Maaf  ye Tinie gunakan perkataan berak berbanding buang air besar memandangkan itu istilah yang biasa kita faham dan mudah).


Punca Sembelit
  1. Kebiasaannya masalah sembelit berlaku pada bayi atau kanak-kanak yang mengambil susu formula bukan susu ibu. Jadi antara puncanya adalah:
  2. Susu yang tidak sesuai.Susu formula sukar dihadam dan diserap ke dalam usus.
  3. Memberi makanan pejal. Apabila usus anak belum cukup matang maka ia belum dapat memproses makanan pejal dengan baik
  4. Kurang pengambilan air. Apabila anak demam atau kurang minum air, dehidrasi membuatkan badan mereka memerlukan lebih air. Apabila kekurangan air, maka terjadilah masalah sembelit.
  5. Kurang pengambilan makanan berserat.

TIPS KANAK-KANAK SEMBELIT
  1. Tukar kepada susu yang lebih sesuai. Sebaiknya dapatkan nasihat dari Doktor yang bertauliah
  2. Tingkatkan pengambilan air
  3. Beri makanan yang lembut pada anak. Jika anak masih berusia lebih 6bulan, beri makanan separuh pejal seperti lobak yang dikisar. Ini akan menambah kandungan serat di dalam pemakanan mereka.
  4. Tingkatkan pengambilan serat dalam makanan. Pastikan ada buah dan sayuran dalam diet harian kanak-kanak. Selalu beri BUAH BETIK. Selain ianya tinggi serat, buah betik mengandungi bahan semulajadi yang dapat meransang pergerakan usus.
  5. Selalu bantu anak buat senaman. Baringkan bayi dengan kaki ke atas dan buat pergerakan seolah-olah sedang mengayuh basikal. Ini akan merangsang pergerakan najis dalam usus


Pengalaman

Tinie sendiri mempunyai anak yang mengalami masalah ini. Nur Syaza Ardini anak sulung Tinie selalu sangat mengalami kesukaran masa nak berak ni. Allah. Masa umur dua tahun lagi susah sangat masa nak berak. Bila dia terasa nak berak tu, mulalah menangis. Terus dipeluknya Tinie. Dan masa tu habis basah berpeluh kepala dan badannya. Beria sangat menerannya. Memang kita pun rasa nak nangis tengok dia. Sampai berak tu jadi sesuatu yang menakutkan dan menimbulkan fobia pada dia.


Mealshakes Shaklee untuk masalah sembelit.
Disebabkan tak tahan melihat anak sembelit, maka Tinie mencuba Mealshakes ni. Apa yang membuatkan Tinie yakin adalah kandungannya yang mengandungi Dietary Fibre  3.0g/serving.
Menurut perunding diet klinikal, Tan Yen Seng, serat tidak larut air membantu mencegah sembelit dan melancarkan pembuangan najis manakala serat yang larut dalam air pula boleh mengurangkan paras gula dan kolesterol dalam darah. Setiap tumbuh-tumbuhan mempunyai kedua-dua jenis serat ini pada nisbah berbeza.
Serat tidak larut air memberi jisim kepada najis, untuk membolehkan najis dikeluarkan dengan lebih mudah. Najis kita menjadi ‘besar dan lembut’ kerana mengandungi pelbagai jenis serat tumbuh-tumbuhan yang menyerap banyak air. Dengan itu kurang tekanan diperlukan untuk mengeluarkan najis daripada usus besar.


“Berapa banyak serat yang kita perlukan? Setiap hari kita memerlukan 20 hingga 35 gram serat sehari. Untuk kanak-kanak (tiga hingga 18 tahun) keperluan serat harian mereka berbeza dan cara kiraannya ialah mencampurkan umur dengan lima. Contohnya anak anda berumur lima tahun, jumlah serat diperlukannya ialah 5 (umur) + 5 bersamaan 10 gram serat.
sumber: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sumberutamaserat//Article/article_print
Alhamdulillah Tinie konsisten memasukkan Mealshakes Shaklee ke dalam susu anak. Hanya satu sudu kecil setiap hari. Satu tin mealshakes Shaklee bertahan sehingga lebih kurang 4bulan. Berapa lama nak nampak kesannya? Bergantung sebenarnya, tak ada jawapan yang tepat. Tetapi berdasarkan pengalaman Tinie, lebih kurang seminggu macam tu dah nampak anak mudah membuang. Tak lagi meneran. Najisnya pun lembut, tak lagi seketul keras macam dulu.


Mealshakes selamat untuk kanak-kanak berumur setahun dan keatas.
Harga Runcit Mealshake satu tong: RM120.58, hubungi saya untuk dapatkan harga istimewa
Seperti yang saya beritahu satu tong lebih kurang 4bulan, jadi sebulan baru berapa saja kos yang anda laburkan berbanding kesihatan si kecil anda. Bukan saja sembelit tiada, malah ketahanan badan juga meningkat. Berikan yang terbaik untuk mereka. Hubungi saya sekarang

Untuk tips percuma dan konsultasi serta HARGA ISTIMEWA*
✆ SMS/WhatsApp: 012-2812952
✍ PM: https://www.facebook.com/messages/MohSihat
✐ Blog: http://www.mohkitasihat.blogspot.com/
✉ Email: hartini.badri@gmail.com
➲ COD Area: Lumut, Manjung, Sitiawan, Lekir Tanjung Malim ,Slim River, Proton City

^MASTER CELEBRATION MERAIKAN RANK TERTINGGI DI DALAM SHAKLEE^

Assalamualaikum,
hari ni kan nak bercerita tentang majlis meraikan RANK TERTINGGI DI DALAM SHAKLEE iaitu Master Coordinator. Ni kali pertama saya mengikuti Master Celebration(Mascel) yang mana majlis ini akan diadakan untuk meraikan mereka yang telah mencapai rank tertinggi ini. Dan kali ini ia adalah daripada susur galur saya sendiri iaitu Master Azrin Mohd. Iaitu upline saya yang ketiga, yang mana upline saya adalah ummi Mai Md Saupi dan di atasnya adalahWardah Aina.Upline kepada mama Wardah Aina lah Master Azrin iaitu insan yang diraikan.

Ini pengalaman saya yang pertama menghadiri Mascel. Sangat mengujakan. Apa yang best bila bertemu dan bergaul dengan insan-insan hebat.
Kami bersama Pengurus Besar Serantau Shaklee, Victor Lim

Dari kiri hadapan sekali UPLINE saya Maisarah Md Saupi,
SUPER saya Wardah Aina dan adik beradik Shaklee saya K.long Dr Najihah
Bersama yang dihormati SUPER UPLINE ke 3 saya ibu Siti Noriza
Ambik aura insan-insan hebat SUPER UPLINE KE 4 Master Azrin
dan SUPER UPLINE KE 6 Master Lyna dan
Ini SUPER UPLINE KE 5 Master Hadhatina
Bersama SUPER UPLINE KE 6 Master Lyna Noh

Susur galur OMS yang hebat


Bersama upline dan downline-downline yang dikasihi


Kami dari susur galur Dreams becomes true bergambar bersama Master Azrin

Bukti kami anak cucu Master Azrin :D

Keluarga Shakleeku yg ku cintai

Bersama Pengurus Besar Serantau Shaklee, Victor Lim
Hebat tak kami dapat tunjuk ajar dari super-super upline walau dah generasi ke berapa. Dan pendapatan mereka yang dah bergelar Master adalah 6angka. APA?? Ala bolehlah derang yang dah lama boleh la dapat macam tu. Macam skim cepat kaya tu, orang yang join awal yang untung. Kita ni join lambat tak dapat apa. MESTI ADA YANG FIKIR BISNES SHAKLEE NI MACAM TU KAN. Sebab apa? Sebab ada orang yang pernah ajak saya join bisnes lain jual masker muka ala-ala deodorant tu yang harga satunya cecah beratus ringgit. Katanya apa? "Hah kau baik join bisnes ni sebab apa, sebab ia baru masuk Malaysia. Jadi pelopor memang untung. Bukan macam bisnes Shaklee kau tu orang lama je untung kan". SALAH mentaliti yang begini ye. Kalau kau usaha dalam bisnes Shaklee ni, walaupun baru join kau juga boleh jadi Master dalam tempoh yang singkat. Tapi kena keja keras la. Sebab bisnes ni menyediakan peluang sama rata. Bukan downline kerja untuk upline. Upline goyang kaki. Ni yang buat saya jatuh cinta dengan bisnes ni.

Best sangat kan, so nanti kalau ada yang ajak korang join Master Celebration ni, pergilah. Sebab masa ni bukan kira ahli je boleh pergi tau. Bukan ahli pun boleh. Majlis tak lama dalam 3jam macam tu. Makan free tau, hihi. Best meraikan dan merasai pengalaman bercampur dengan orang-orang hebat. Risau nanti tak dihiraukan oleh mereka yang hebat ni? Tak tak. Susur galur lain tak tau. Susur galur kami ni, semua baik-baik ramah belaka. Nak rapat dengan mereka? Jom sertai group kami.


Untuk tips percuma dan konsultasi serta HARGA ISTIMEWA
✍ PM: https://www.facebook.com/messages/MohSihat
✐ Blog: http://www.mohkitasihat.blogspot.com/
✉ Email: hartini.badri@gmail.com
✆ SMS/WhatsApp: 012-2812952
➲ COD Area: Lumut, Manjung, Sitiawan, Lekir Tanjung Malim ,Slim River

Saturday, May 3, 2014

^Mealshakes BAHAYA untuk kanak-kanak??^

Apa? Mealshakes Shaklee BAHAYA untuk kanak-kanak? Mealshakes tidak selamat untuk kanak-kanak? Sebenarnya kanak-kanak tidak memerlukan suplemen?Mealshakes tinggi gula tidak selamat untuk kanak-kanak?
Ya benar. Benar sekali itulah tuduhan-tuduhan melampau yang orang anti Shaklee sengaja timbulkan. Tambahan apabila musimnya PROMOSI MEALSHAKES BUY 6 FREE 1.

Saya dengar dan baca tuduhan itu pada promosi Jun tahun lepas. Wah dah nak dekat setahun baru promosi balik Mealshakes ni. Sebab tu la orang selalu borong masa promosi hebat ni. Ramai juga yang join keahlian percuma masa promosi ni. Eh bukan nak cerita tu. Apa yang nak saya kongsikan. Adakah betul tuduhan yang mengatakan Mealshakes itu tidak selamat. Sebelum kita mengatakan tuduhan sedemikian atau percaya. Siasat dulu sejauh mana kebenarannya.


Ketahui Kandungan Mealshakes.
Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.




Isu yang selalu ditimbulkan adalah


1) kandungan gula di dalam Mealshake yang tinggi tidak sesuai untuk kanak-kanak. Ya memang kalau dilihat di dalam label tu kandungan gula adalah 47.1 gram. Agak besar bagi kanak-kanak. Tetapi jumlah per serving hanyalah 16.0g sahaja. Itu cara bancuhan untuk orang dewasa. Dan jika rujuk pada keperluan kanak-kanak, mereka memerlukan 12g gula sehari. Jadi nak tahu cara bancuhan dan pengambilan yang selamat untuk kanak-kanak perlulah mendapatkan nasihat dari konsultan Shaklee yang berilmu. Itulah pentingnya untuk kita beli dengan yang boleh menjawab persoalan di benak fikiran.

2) Satu lagi isu tentang Maltodextrin.
Maltodextrin adalah karbohidrat yang diperbuat daripada pecahan kanji yang ada 
secara semulajadi dalam jagung .Kegunaan maltodextrin adalah untuk mengikat(bonding) antara vitamin dan nutrisi.Maltodextrin ini tidak sama dengan yang dalam junk food,Mealshakes Shaklee adalah dibuat secara semulajadi dari jagung. Jadi ianya selamat untuk kanak-kanak. Umur yang disyorkan adalah 1tahun keatas. Sukatan yang lebih spesifik mengikut umur akan diberi tunjuk ajar kepada anda pelanggan saya selepas pembelian.

Kelebihan Mealshakes untuk kanak-kanak


●rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
●sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas

●Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral serta kalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
●Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
●Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
●Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
●Meningkatkan selera makan anak
●Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
●Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
●menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
●amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti



Faktanya produk Shaklee adalah selamat. Jika tidak selamat ianya tidak akan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Isunya adalah pastikan cara pengambilan anda ialah selamat. Beri yang terbaik untuk anak-anak anda. Ingin tahu siapakah yang lebih memerlukan Mealshakes? Klik di sini

Nantikan entry seterusnya bagaimana Mealshakes dengan izin Allah membantu masalah anak-anak saya. :)

Isu utama yang diperkatakan adalah disebabkan Mealshakes Shaklee mengandungi Maltodextrin di dalamnya. Jadi sebelum melalut menuduh Mealshake Shaklee tidak selamat, kita kenalah tengok dulu apa itu Maltodextrin. MALTODEXTRIN didalam mealshakes shaklee adalah semulajadi dan diekstrak dari jagung. Ia berfungsi sebagai ‘BINDER’, sebab itu ia tidak diletakkan dalam MAIN INGREDIENTS sebaliknya diletak dalam OTHER INGREDIENTS. Maltodextrin BUKAN MSG. Jika sesuatu bahan itu terlarang, sudah tentu KKM tidak akan meluluskan produk ini.Ia hanyalah gula yang memang ada didalam makanan dan kuantitinya sedikit. Perlu diingat mealshakes adalah makanan tambahan dan BUKAN pengganti makanan.

Read more at: http://miraclevitaminss.com/mealshakes-shaklee-merbahaya/ | Miracle Vitamins
Isu utama yang diperkatakan adalah disebabkan Mealshakes Shaklee mengandungi Maltodextrin di dalamnya. Jadi sebelum melalut menuduh Mealshake Shaklee tidak selamat, kita kenalah tengok dulu apa itu Maltodextrin. MALTODEXTRIN didalam mealshakes shaklee adalah semulajadi dan diekstrak dari jagung. Ia berfungsi sebagai ‘BINDER’, sebab itu ia tidak diletakkan dalam MAIN INGREDIENTS sebaliknya diletak dalam OTHER INGREDIENTS. Maltodextrin BUKAN MSG. Jika sesuatu bahan itu terlarang, sudah tentu KKM tidak akan meluluskan produk ini.Ia hanyalah gula yang memang ada didalam makanan dan kuantitinya sedikit. Perlu diingat mealshakes adalah makanan tambahan dan BUKAN pengganti makanan.

Read more at: http://miraclevitaminss.com/mealshakes-shaklee-merbahaya/ | Miracle Vitamins

Untuk tips percuma dan konsultasi serta HARGA ISTIMEWA*
✍ PM: https://www.facebook.com/messages/MohSihat
✐ Blog: http://www.mohkitasihat.blogspot.com/
✉ Email: hartini.badri@gmail.com
✆ SMS/WhatsApp: 012-2812952
➲ COD Area: Lumut, Manjung, Sitiawan, Lekir Tanjung Malim ,Slim River, Proton City, Behrang
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.