Saturday, September 3, 2016

Peminat Sambal Belacan Tegar Tak Sangka Itu Antara Punca Kolesterol Tinggi

Sebelum ni tak tau sangat tanda-tanda kolesterol tinggi. Masa tu saya dok rasa, Pening kepala sokmo, badan rasa melayang, makan sup berminyak sikit makin dizzy rasanya, kadang-kadang rasa loya, cepat letih, dada berdebar-debar.
Sambal belacan kolesterol

Kolesterol tinggi rupanya. Saya memang habit la suka makanan bergoreng, sambal belacan, seafood๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Haih sekali belum masuk usia 30 dah kolesterol tinggi.
Punca kolesterol tinggi

Sebenarnya sejak sebelum kahwin masa usia 26tahun doktor dah detect kolesterol tinggi dah. 
Tahap kolesterol bahaya

Tapi katanya tak tinggi sangat cuba kawal makan. Dr siap tanya "u suka makan sambal belacan ke? Cuba stop dulu" memang hantu sambal belacan la pun. Wajib setiap hari. Siap belajar dengan mak nak buat sambal belacan sedap macam mana hihi. "Kurangkan makanan bergoreng, makan bakar-bakar rebus-rebus"
Hmmm Angguk je la depan doktor. 
Erkkkk balik rumah tak pantang jugak ngeee
Kesan kolesterol tinggi

Tapi bila check up selepas bersalin bacaan semakin tinggi. Fuhh risau jugak
Kesan kolesterol tinggi

Tu punca saya cari Mai Md Saupi kawan yang aktif sokmo promot jenama suplemen Shaklee. Lecithin dan Alfalfa Shaklee yg dicadangkn masa saya pergi tanya farmasi apa yang perlu diambil untuk masalah saya. Tanya je farmasi tapi saya beli dengan kawan, sebab saya percaya kawan saya ni akan guide saya dengan baik. Kalau beli kat farmasi touch and go je la biasanya kan.

Mula rasa nak beli je malas masuk ahli, kemudian kira-kira eh masuk terus la. Bukan apa bila jadi ahli walaupun nak makan sendiri. Pun jimat sangat dah. 
Tu yang saya suka tu. 

Sekali kawan-kawan pun ada nak order sama bila tau saya ahli. Apa lagi tak sengaja saya ter aktif bisnes pulak. Dari bonus 2-3angka sebulan, 4bulan lepas join terus dapat 4angka. Alhamdulillah sampai lah sekarang masih aktif.

Yang paling best bila tahap kolesterol turun la kan. Sihat rasanya.


Dari mula hanya sebagai pengguna, bila best kita pun nak share dengan orang. Saya tahu ramai ada masalah kesihatan kat luar sana, ramai jugak yang tak tahu pasal suplemen ni.

Bisnes ni best kita bantu orang dapat kesan baik, bantu orang consult cara makan terbaik. 
Bantu coaching orang yang join nak bisnes. Bantu orang dapat rasa apa yang kita rasa. 

Yes. All about BANTU. 

Seriously memang lain dari yang lain. Yang pasti ni lah bisnes yang makin mendekatkan saya dengan Allah. Mula-mula pelik la jugak udah macam masuk group usrah๐Ÿ˜‚
Tapi Saya yakin, Allah bila sayangkan kita Dia akan temukan kita dengan orang yang dekatkan kita dengan Dia. Alhamdulillah. Tu yang paling best dalam bisnes ni. 

Bukan sihat jasmani sahaja tapi juga rohani.

Korang kena cuba masuk dan rasa sendiri. Rasai nikmatnya kesihatan dan seronoknya berukhwah dalam bisnes Shaklee ni.

Kalau nak cuba mana-mana suplemen bagitahu saya ye, especialy suplemen untuk masalah kolesterol dan buah pinggang bocor. Saya akan guide yang terbaik dan kongsikan pengalaman saya. InsyaAllah

Hubungi saya ye
Tinie Badri

8 comments:

  1. Baru tau sambal belacan bole buat kolestrol tinggi..kat kedai tu ari2 ada sambal belacan..pasnie kurang2 kan makan sambal belacan...kita mkan ulam kosong je..tp mmg betul..shaklee bagus..mak sy pun kolestrol dah ok sejak amek shaklee..

    Pss//...usrah tu tak tahan betul lah tini ๐Ÿ˜œ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkk bab usrah tu memang haha mcm kat utm dlu๐Ÿ™Š

      Delete
  2. Alamak..insaf la gini. Kita dah la gemor sambal belacan..kalau takde tu cam tak perfect menu makan ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan macam tak lengkap. Tapi pasni kena berjaga-jaga dh makan

      Delete
  3. adeh..sambal belacan, ingat resdung jeww , kolesterol pun yea..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah tak perasan belacan kan dari udang geragau hihi tu tinggi kolesterol tu. Makan banyak pulak lagilahh

      Delete
  4. Anak kami 12 tahun pon peminat tegar sambal belacan. Kalau pekena ngan lauk kari.. mmg bertemu rghu lah org ckp.. :D
    Mujur aje dia amik Omega Shaklee utk asthma & alergi dia.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.