Saturday, May 6, 2017

8 TIPS HADAPI PUTING LUKA SEMASA MENYUSUI BAYI

Puting luka, puting melecet atau cracked nipple adalah masalah yang paling-paling-paling biasa kalau kita mula-mula nak breastfeed.



Macam-macamlah orang kata, nipple nak bersalin kulitlah, sebab bayi menggigit, sebab bayi tak puas menyusu, sebab nipple leper la. Tak kira lah apa pun, jangan terkejut kalau dalam minggu pertama tu anda tak boleh pakai bra sebab puting melecet.

Sakit pedihnya tak tahu nak gambarkan bagaimana. Hanya Allah yang tahu. 

Tapi jangan ambil mudah. 

Sebab benda utama yang mengakibatkan puting luka ni ialah kedudukan bayi ketika menyusu iaitu cara dia "latch on". 
 
Kalau bayi latch tak betul, bukan
je puting anda sakit, tapi bayi pun tak dapat susu yang sepatutnya.
Sebab dia patut latch di "aerola", bukan puting.

APA NAK BUAT KALAU KENA PUTING (NIPPLE) LUKA NI? 

  • Ibu kena periksa kedudukan bayi dan cara dia latch. Kalau tak pasti minta tolong jurarawat laktasi/LC di hospital berdekatan.Minta mereka tolong periksa kedudukan bayi anda.  
  • Tukar position setiap kali feeding. Tukar-tukar dari "cradle hold" ke "cross-cradle", ke "football hold" dan sebagainya 
  • Sapukan air susu di puting anda dan biarkan "air dry". Maksudnya selepas sapukan air susu badan anda ke puting, biarkan sebentar kena angin, barulah ditutup. Kalau tidak boleh melekat di baju dan sakitnya bila melekat tu haih tak tau nak cakap. Ha Air susu ni banyak gunanya tau!
  • Gunakan krim untuk puting luka yang terdapat di pasaran. Boleh dapatkan di farmasi atau kedai barangan bayi. 
  • Pakai "breast shell" sebelum memakai bra supaya puting anda tak bergesel dengan bra.
  • Perah sedikit susu anda sebelum memberi kepada bayi untuk mendapatkan let-down dan bayi anda tak perlu menghisap dengan kuat untuk let-down. 
  • Sebelum bayi tangkap puting dan menghisap susu, ibu gunakan jari kelingking untuk letak di mulut bayi supaya bayi ternganga besar. Kemudian baru suakan supaya bayi menghisap di aerola.
  • Bila puting luka jangan biarkan bayi stop sendiri menyusu ditakuti ditariknya puting yang luka. Agak-agak bayi dah puas menyusu, Cungkil perlahan dengan jari kelingking di tepi mulut dan gusinya sehingga bayi membuka mulutnya. 

Pengalaman menyusukan sangat indah walaupun ada banyak cabarannya. Untuk memberikan yang terbaik ibu sanggup redah walau apa saja ujian kan.

Semoga ibu-ibu tak "give up" dan dapat menyusukan sehingga bayi berusia 2 tahun sepertimana yang dianjurkan dalam Islam

Firman Allah SWT, "Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan," (QS al-Baqarah [2]: 233).

Selamat menikmati "moment yang indah ini" 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.