Thursday, May 4, 2017

BAHAYA HB LOW SEMASA HAMIL, PENGALAMAN HAMIL NAIKKAN HB

Masa hamil, saat berulang ke klinik kesihatan antara yang sering kita kenang. Tambah kalau ada masalah hb low masa hamil, darah tinggi, kencing manis masa hamil. Dan bila hb low, paling kita tak tahan nak dengar leteran nurse suruh naikkan bacaan hb. Apakah bacaan hb yang normal, kenapa nurse atau doktor risau jika bacaan hb ibu hamil rendah. Apakah risiko hb low pada ibu hamil?
 


 

BACAAN NORMAL HB (HEMOGLOBIN) 
Ini adalah bacaan normal tahap hemoglobin dalam darah
 

APAKAH ITU ANEMIA (HB LOW) 
Anemia adalah suatu penyakit dimana kadar hemoglobin dalam darah lebih rendah dari normal. Hemoglobin adalah molekul eritrosit ( sel darah merah ) yang bertugas mengangkut oksigen. Kualiti darah dan warna merah pada darah ditentukan pada kadar hemoglobin.
 

Anemia atau HB low dalam masa kehamilan memberikan kesan yang kurang baik bagi ibu hamil, baik dalam masa kehamilan, saat persalinan, nifas dan proses selanjutnya. 

TANDA-TANDA / SIMPTOM HB LOW
  1. Keletihan
  2. Rasa lemah
  3. Pening/Kepala pusing
  4. Kesejukan kaki tangan
  5. Kulit dan kuku pucat
  6. Jantung berdegup laju dan sakit dada
  7. Hendak pitam terutama bila bangun dari duduk atau baring


RISIKO HB LOW SEMASA HAMIL
Risiko kepada masalah hb low ibu hamil adalah sebagai berikut :
 
Kesan Kepada Ibu:
  1. Keguguran
  2. Ibu Mudah Pitam/Pengsan
  3. Kelahiran pra matang
  4. Tempoh bersalin yang lama akibat kelelahan otot rahim di dalam berkontraksi ( inersia utari )
  5. Perdarahan akibat tidak adanya kontraksi otot rahim ( atonia uteri
  6. Jangkitan semasa bersalin ataupun  selepas bersalin

Kesan Kepada Bayi
  1. Pertumbuhan janin terbantut
  2. Lahir sebagai bayi pramatang
  3. Berat bayi lahir <2.5kg
  4. Anak meninggal ketika dilahirkan
Mari kita ikuti kisah ibu muda ini yang mempunyai pengalaman hamil dengan hb low



Assalamualaikum w.b.t.

Nama saya Siti Aishah Binti Mohamad. Umur 24 tahun. Saya seorang surirumah sepenuh masa dan ibu kepada seorang anak perempuan berusia 5 bulan. 
.
Saya dah amalkan Shaklee ni selama 9 bulan iaitu ketika usia kandungan saya 5 bulan. Punca saya ‘jatuh hati’ dengan Shaklee adalah disebabkan ‘hb’ saya ‘low’.... Bile ‘hb’ dah ‘low’, dengan tak lengahnye saya cari ape2 supplemen atau ubat jenis pil yang boleh bantu saya normalkan balik ‘hb’ saya tu.
.
 Dengan bantuan Mr.Google, kebanyakan story-mory yang dipaparkan adalah kebaikan Shaklee. Haaaa nampak tak permainan Mr.Google kat situ? Die bagi saya petunjuk yang sangat tepat okeyh! Hihii..nak tahu sebab ape???
.
Secara kebetulan ex-teacher sains saya mase sekolah menengah dulu merupakan pengedar Shaklee. So, tak payah saya nak cari jauh2..depan mate dah ade pun..saya dapat info ni pun melalui ‘FB’ beliau. 
.
Suatu hari tu, secara kebetulan saya nampak beliau post pasal cara mengatasi ‘hb low’ dengan mengambil supplemen Vita-Lea dari Shaklee. Dengan izin suami, tak lengah nyer saya terus order dan dapat memiliki set hamil dari Shaklee iaitu Vita-Lea, Vita C, B-Complex dan Ostematrik. Alhamdulillah, selepas 3 minggu amalkan set hamil Shaklee, ‘hb’ saya kembali normal. Cik Misi pun terkejut! Siap tanye lagi ape rahsianya. Hihihii..
.
 
Sepanjang preggy saya mengalami sakit2 badan terutamanya tulang belakang dan bahagian pinggang. Kadang2 tu tahan sakit sampai nak call tukang urut. Tapi, alhamdulillah dengan amalkan ostematrik secara konsisten hilang segala sakit2 badan. Terus tak jadi nak panggil tukang urut. Hahaa! 
.
Saya terus amalkan Shaklee sehingga bersalin. Ketika saya dalam pantang, saya cuma tambah Zinc Complex. Haa nampak tak sebotol Shaklee boley tahan sehingga 5 atau 6 bulan. Tu yang best dan jimat. Walaupun bersalin secara normal, saya mengalami luke/koyak terlalu banyak/besar. Almaklum le baby 1st..hehee..
.
Sepanjang mengamalkan zinc complex dan supplemen shaklee yang lain, luka dan jahitan saya cepat sembuh. Semasa dalam pantang juga, perkara yang paling menakjubkan dan tak boleh saya lupekan malah buat semua orang terkejut apabila kepala anak saya jadi tegak je bila dukung, tak lembik atau telentok2...
.
Mase usia anak saya sebulan pulak, kaki anak saya jadi kuat apabila cuba didirikan. Jiran2 yang datang menziarah pun teruje melihatnya. Sampai mak mentue saya gelarnya ‘Baby Shaklee’ disebabkan telebih kalsium gaknya. Hahaa! Tu lah hakikatnya….
.
Ostematrik juga banyak membantu saya dalam penyusuan. Saya sentiasa amalkan ostematrik sebelum tidur. Bila tengah malam Miss B saya akan jadi bengkak sebab banyak susu. Sampai basah baju saya dibuatnya. Hihii.. Alhamdulillah rezeki anak saya untuk menikmati titisan emas ni secukupnya...
.
Vita C juga banyak membantu saya dari segi kulit muka. Sebelum amalkan Vita C Shaklee, kulit muka saya sangat kusam, betompok2 dengan parut jerawat dan tona kulit tak sekata...
Alhamdulillah, sejak amalkan Vita C Shaklee, kulit saya kembali sekata. Tak de dah tompok2/parut jerawat. Paling bestnya kulit semakin cerah dan jerawat pun malu2 nak keluar. Hihiii..
.
Itu lah pengalaman saya mengamalkan Shaklee sehingga hari ini. Tanpa Shaklee mungkin badan saya sentiasa jadi letih lesu dan tak bermaya. Terima kasih Shaklee kerana telah membuatkan saya jadi cantik secara sihat dari segi zahir dan batin. 

Alhamdulillah…

sekian terima kasih Shaklee… ☺

TESTIMONI 003: SITI AISHAH


Seronok kan bila nampak perubahannya. Alhamdulillah hb dah tak low. Kesihatan bertambah baik. Barulah dapat lalui journey hamil dengan lebih gembira kan.

Bagi yang nak ikhtiar Set Hb Low Semasa Hamil dari Shaklee boleh hubungi kaktinie ye 012-2812952


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.